Omdenken

We horen het allemaal vaak genoeg, en misschien zeg je het zelf ook, ‘mijn paard wil niet, hij is lui, hij doet dat met opzet, etc’. Menselijke gedachten toepassen op een paard, maar weet je wel dat een paard helemaal niet zo denkt als ons?

Zeker kan een paard ook een keer zijn dag niet hebben, en als dat net tijdens een belangrijke wedstrijd is, dan is dat natuurlijk heel jammer, maar heel menselijk-paardenlijk. Om daarbij allerlei negatieve emoties te hebben heeft niet zoveel zin, want dat gaat de dag van je paard niet beter maken, accepteren en doorgaan, morgen weer een nieuwe dag.

Maar als je paard dan wel zijn dag heeft, maar toch die ene oefening maar niet goed wil uitvoeren, kan dat een ruiter frustreren. Maar neem even een stap terug en denk er over na wat je aan het doen bent, wat vraag je precies van je paard? Is je paard lichamelijk in staat om deze opdracht uit te voeren? Ben je zelf duidelijk genoeg naar je paard toe om de opdracht te kunnen begrijpen en uit te voeren? Een paard geeft protest (dat kan op verschillende manieren) wanneer ze ons niet begrijpen, overvraagt zijn of ze het simpelweg lichamelijk niet aan kunnen.

Denk eens aan een paard dat altijd bokt met het aanspringen naar de galop toe, je kunt het paard afstraffen dat hij dit niet mag doen, maar dat is vaak niet de manier. Soms heeft een paard te veel energie en gaat daarom bokken, maar als dat niet het geval is, dan moet je verder kijken. Geef jezelf als ruiter duidelijk genoeg de hulpen, is de voorbereiding voldoende, is je paard bij de les en geef je het paard voldoende de ruimte om goed aan te kunnen galopperen? Wanneer je zeker weet dat je als ruiter het juiste vraagt van een paard en toch gaat het nog steeds fout, dan gaan we verder kijken naar het paard.

Zit het hoofdstel goed, past het bit goed, past het zadel goed? Als dit allemaal is uitgesloten en er komt nog steeds protest dan de volgende stap, het paard zelf. Tijd om een goede fysio of chiropractor op te zoeken en kijken waar het paard moeilijkheden in zijn lijf heeft en samen een plan opstellen om verder te gaan. Wanneer het paard daarna nog steeds protest biedt dan is de stap om röntgenfoto’s te gaan maken, heeft het paard misschien kissing spines?

Zoals je leest zijn er vele vragen die je kunt stellen wanneer een paard protest biedt en een paard doet dit niet uit onwil maar omdat hij je niet begrijpt of het simpelweg niet kan. Probeer samen op te lossen waar het knelpunt zit en dan kun je vanuit daar weer verder gaan werken.

MEER BLOGS

blog 1

Paspoort tips

LEES VERDER
blog 2

Weidemaatjes